Friday, August 7, 2015

Hag Kahvin Hag-kahvipurkki

Hag Kahvin Hag-kahvipurkki. Valmistettu 1930-luvun alkupuoliskolla (3). Purkin koko n. 8 cm (halkaisija) x 12 cm (korkeus). Purkin valmistaja Turun pussi- ja kirjekuoritehdas.

Helsinkiläinen Hag Kahvi Oy (vuoteen 1931 asti Oy Kaffee Hag Oy) perustettiin vuonna 1928, ja se toimi aluksi tuonti- ja tukkuliikkeenä (1,2 ). Yritys tuli tunnetuksi erityisesti kofeiinittoman Hag-kahvin maahantuonnista (2). Vuonna 1935 yritys aloitti kahvin paahtamisen, ja mainosti tuotteitaan voimakkaasti erityisesti Elannon kanssa yhteistyössä. Mainoskampanjoinnista huolimatta toiminta kuitenkin lopetettin kannattamattomana jo vuoden 1939 lopulla, ja Välikangas-Kahvi Oy osti yrityksen paahtokoneet seuraavana vuonna. (1, 2) Raakakahvi, josta kofeiini oli poistettu, tuli ilmeisesti Cafe Hag (mahdollisesti oikeammin Kaffe Hag)-yhtiöltä Saksasta, jonka jälkeen kahvi paahdettiin Suomessa (2). Myös purkin ulkoasu on selvästi lainattu tai kopioitu samasta lähteestä. Saattaa myös olla, että tätä kahvia valmistettiin purkkeihin pakattuna valmiiksi Saksassa, ja P + K ainoastaan liimasi niihin suomenkieliset etiketit (2). Tällaisiin maahantuotuihin purkkeihin en ole kuitenkaan törmännyt, joten en osaa sanoa varmuudella, pitääkö em. väite paikkaansa. Kahvin pakkaaminen ilmatiiviiseen purkkiin Hag-kahvin tapaan oli vielä 1930-luvulla poikkeuksellista (2). Hag-kahvin tuotantolisenssi myytiin myöhemmin Pauligille, joka markkinoi myöhemmin Hag-kahvia omalla nimellään (1).

Lähteet

1. Andersson, M. (2005). Kupillinen kahvia? Jyväskylä: Gummerrus.
2. Sipilä, J. (2007). Yhä jalompaa kahvijuomaa! : Suomen kahvi- ja vastikepaahtimot sekä sikuritehtaat. Helsinki: Edita.

3. Oheinen mainos.

Mainos Kotiliedessä
vuodelta 1932.

Kiitokset Heli 
Rantalalle kuvasta.
 

No comments:

Post a Comment